UTSTÄLLNINGAR I ASTRONOMI
för stora och små

Månen
logga_rymdblick
månskära

MÅNEN

Månen är ett roligt himmelsobjekt. Det går att göra många intressanta observationer med blotta ögat. Med en liten kikare ser man redan en hel del detaljer och med ett litet teleskop kan man gå på spännande upptäcktsfärder på månen.
avtagande halvmåne

BILDSVIT MED MÅNENS FASER

Månen är en trogen följeslagare till jorden och ändrar regelbundet sin skepnad under månadernas gång. I utställningen Månen får vi följa månens faser ett helt varv - från nymåne till nymåne - i en serie bilder, som Pekka Parviainen har fotograferat. En stor härlig fullmåne med en diameter på en meter ingår i bildsviten. Dessutom finns det detaljbilder på områden av månen. Här finns också bilder på både sol- och månförmörkelse med.
foto:Pekka Parviainen

TVÅ OLIKA VÄRLDAR

Månen är vår närmaste granne i rymden – en annorlunda värld som ändå i vissa avseende påminner om jorden. Månen har en fast yta som man kan gå på. Marken är täckt av ljus eller mörk sand, så långt ögat når. I sanden finns det grus, stenar och stenbumlingar. De flacka stora lavafälten som vi av tradition brukar kalla för hav är täckta med mörk sand. Bergstrakterna som ligger tretusen meter högre är täckta med ljus sand och mycket kraterrika. På månen finns ingen atmosfär.
En serie bilder av jorden och månen visar hur olika dessa två världar är. I utställningen finns det också en skalenlig modell av jorden och månen.

MER OM MÅNAR

Bilder på Jupiters fyra stora månar, som Galilei upptäckte med sitt teleskop 1610, ger en inblick i andra månars världar i vårt solsystem.