UTSTÄLLNINGAR I ASTRONOMI
för stora och små

"Och jorden hon snurrar"
logga_rymdblick

VÅR STJÄRNHIMMEL

Stjärnhimlen är en trogen följeslagare genom livet och slutar aldrig att fascinera oss. Det är roligt att känna igen stjärnbilder och kunna orienterar sig med hjälp av dem. Det är som att spana efter och återse kära gamla bekanta.

Har du någon gång tittat på månen genom ett litet teleskop? Det dröjer inte länge förrän månen försvunnit ur synfältet. Varför? Vad vi mycket påtagligt märker av är jordens rotation kring sin egen axel.

Temat för utställningen ”Och jorden hon snurrar” är just jordens rörelse och vår stjärnhimmel.

Orion i ett tittskåp
Ett tittskåp med natthimmel.

HIMMELSKA TITTSKÅP

Fjorton tittskåp spelar en central roll i utställningen. Vi följer stjärnhimlen och livet kring en liten stuga vid en sjö under ett dygn och ett år. Den fina ljussättningen i tittskåpen ger en förtrollande atmosfär.

Sex tittskåp visar hur himlen ändrar sig under ett dygn på grund av jordens rotation kring sin axel – först på dagen och sedan om natten. Åtta tittskåp visar himlens förändring till följd av jordens årliga bana runt solen.

Meys vid tittskåp med en daghimmel
Meys vid ett tittskåp med daghimmel.

FLER STJÄRNBILDER OCH EN LITEN FOTOUTSTÄLLNING

Stjärnbilder kan man också lära sig med hjälp av den vackra upplysta stjärngloben, den roliga diodstjärnkartan, den store stjärnkartan och zodiakens stjärnbilder på snurrbordet. I Sagohörnan finns sex fina akvareller målade av Anita Sundman på bl.a. stjärnbilderna Svanen, Lejonet och Stora Björnen.

En fotohörna med himmelsobjekt som är synliga för blotta ögat ingår också i "Och jorden hon snurrar".

foto:Alexis Brandeker